figure-1-zo

Това е числото на Слънцето. Олицетворява съзидателното начало, закрилата и добротата. Това е числото на първоначалното действие, основата на всички останали числа.
Положителни качества: оригиналност, творческо мислене, изобретателност, воля, решителност, смелост, инициативност, лидерство, енергия, сила, независимост, силни убеждения, мъжественост.

Отрицателни качества: егоизъм, „знаене на всичко”, самохвалство, импулсивност, упоритост, своеволие, склонност към командване, скачане от приказливост към изолация, авторитарност, цинизъм, агресивност.
Цветове: огнено, медно, люляк, кайсия.

Едно в нумерологията е числото на действието. То знае какво ще се случи, ако със смелост, дързост, воля и благоразумие пристъпи там, където има само „мрак над бездната“. То не се страхува от никакви препятствия. Изследвайки, изобретявайки и създавайки с неизчерпаема сила и енергия, то създава модел, който другите следват. То става глава и водач на велики неща.
Нямаше да има начало в човешките дела без Едно.

Възможности
Отличната концентрация, сила на волята, решителност и отлична памет разкриват неограничени възможности за Единицата. Естествената способност да води и желанието за действие я привличат в света на творчеството, професионализма и бизнеса. Това не е работник от физически тип, а мислител и изобретател, който се е установил в менталния план. В началото на живота естествената сдържаност може да го накара да се отклони от възможностите, с които разполага. Това означава отказ от проявите на своята енергия и предприемчивост в конкретни случаи.
Едно е числото на лидерство, висока позиция и власт. Човек с това число е роден, за да заеме място начело на достойни дела и предприятия. Това може да се случи в резултат на много необичайни, внезапни и неочаквани събития, които ще принудят Единицата да се „изправи“ и да използва естествените си таланти – понякога в много млада възраст. Добрият учител за Единицата е опитът, така че такъв човек трябва да използва всяка възможност, за да приложи присъщата си творческа оригиналност, сила на мисълта и енергия. Единицата в нумерологията е изпълнител. Това е човек на действието. Други чакат той да излезе с план и да предприеме действия.
Работейки под ръководството на другите, този човек изпитва нетърпение и вътрешно недоволство, когато отличните му идеи не намират приложение. Единицата е по-добра в началото, отколкото в завършването, така че се нуждае от помощта на други, за да реализира своите планове и идеи. Тя умее да планира практически и да мечтае идеалистично и с правилното култивиране на творческия си талант винаги може да успее във всеки бизнес - дори и в стари, отдавна утвърдени предприятия.
Ако нейните планове служат не само за лично удовлетворение и издигане на престиж, но са насочени и в полза на другите, ще получи добра финансова подкрепа. Тя е тази, която командва "напред", когато нещата застанат в застой или възникнат препятствия по пътя.

Наклонности и таланти
Единицата разполага със следните сфери на дейност:
Инженер, занимаващ се с проектиране, строителство, минно дело, механика, напояване - мащабни предприятия, изискващи знания, умения, обучение, интелигентност и въображение.
Дизайнер, трендсеттер, създател на нови модели - в ателиета, салони или магазини от висок клас, където красотата се излага, създава, комодифицира или е неразделна част от бизнеса.
Учител, учен, композитор, писател, собственик на библиотека, художествена галерия, музей, антикварен магазин.
Религиозна личност, пропагандатор на идеи, които често надхвърлят традиционния, общоприет начин на мислене.
Единицата организира и ръководи предприятия в различни бизнес области, изразявайки собствените си креативни идеи, изобретателност и оригиналност. Тя изпитва обществен интерес към всичко необичайно, странно, вълнуващо и т.н. Единицата е в състояние да подобри методите, които се считат за вече установени.

Човешките отношения
Единицата по нумерология е добър приятел и страхотен събеседник с тънко чувство за хумор. Тя има благороден характер, приятна е в общуването. Показва чувствата си с достойнство, чувствителност и артистичен вкус. Единицата обича да бъде в обществото, но предпочита стари доверени приятели и колеги пред непознати компании. Тя е привлечена от противоположния пол, но отговаря само на красотата, силния характер и самочувствието. Не харесва глупостта, баналността и прекалено взискателните партньори. Единицата признава правото да бъде взискателна само към себе си; тя има дълбоко самоуважение и достойнство и очаква да бъде призната от всички около нея. Тя искрено уважава онези, които имат богатство и висок пост.

В бизнеса и брака
Единицата има голяма нужда от разбиране. Тя е много чувствителна към одобрението на другите, така че критиката и осъждането могат да предизвикат нейния гняв и негодувание и да я накарат да се скрие зад щита от неразумно мълчание или да реагира по обиден, циничен, груб начин, обикновено нехарактерен за нея. Понякога този силен и надарен човек може да изглежда плах, колеблив, срамежлив, страхуващ се да изрази собственото си мнение – в пълно противоречие с истинския му волеви характер. Това се преодолява с добро образование, професионална подготовка, мъдра и доброжелателна подкрепа. Чувството за неувереност, за собствена безполезност, което може да възникне в Единицата, когато тя не разбира себе си, изчезва, когато влезе в подходящата среда.
В брака единицата се нуждае от мил и търпелив партньор, който може да стои здраво на краката си и да има силен характер. За Единицата любовта и обичта са важни, защото при цялата си независимост тя не достига върховете на успеха, които са й достъпни в светските дела, без разбиране у дома и в семейството. При липса на любов и одобрение, Единицата е склонна да реагира силно негативно на всяка индикация какво да прави или къде греши.
Тя има много строга позиция по отношение на послушанието и чистотата. Тя се дразни от небрежност, безразличие към реда и безскрупулност, вулгарна и груба реч. В сърцето на Единицата има голяма духовна сила, тъй като именно това число е първият етап в сътворението на света. Затова Единицата избягва неприятни ситуации и такава среда, в която фината й природа не намира разбиране. Това може да доведе до проблеми в семейния живот.

Професионалното обучение от най-ранна възраст и разбирането на собствената индивидуалност спомагат за по-лесен и успешен житейския път на Човека. Този човек често се оказва нонконформист, защото е привлечен от любовта към новото, желанието да направи „нещо различно“ и чувството за удовлетворение. Когато Едно се „разтвори” в желанието да създаде нещо ново и красиво за цялото човечество и за неговите близки, то постига голям успех и, разбира се, е достойно за любов и възхищение.