4-zo

Мото: Създаване.
Положителни качества: Концентрация, трудолюбие, добри маниери, чувствителност, креативност, уважение към моралните ценности, практичност, методичност, решителност.
Отрицателни качества: Липса на въображение, дребнавост, прекомерна сериозност, упоритост, бавност, лицемерие, склонност към спорове, консерватизъм, страх от промяна.
Цветове: зелено, синьо, индиго, смарагд, кафе, сребро, кестен.

Космически принцип
Четири в номерологията държи ключа към всичко, свързано с форми, планове, идеи и композиции на всички нива на мислене и чувство - от материално, механично и математично до естетическо, религиозно и духовно. То осигурява основата за устойчивото съществуване на всички неща.
Това е числото на рационалното представяне на принципи и идеи. 4 обяснява, подрежда, конструира, изгражда, поддържа, изпълнява и прецизира системата и формулите, които осигуряват матрицата за устойчиви и осезаеми резултати.
Придава на суровината определени форми и ги хармонизира. То демонстрира космическия ред на развитие и постижение, с мощна и твърда ръка пренася пространството и времето на земята. Това, което вижда в сънищата, то подрежда, прави конкретно и приемливо за човешкия живот.
Възможности
Единицата замисля идеи, които да бъдат приложени и използвани.
Двойката изготвя проект и събира информация.
Три вижда красотата и предвижда възможността за реализиране на плана.
4 намира материал, дава форма на идеята и по този начин я прави конкретна.
Естественото желание на Четворките е да направят плана реален. Те намират своите възможности в предприятия, които изискват търпение, постоянство, решителност, задълбоченост, умения, внимание към детайла. 4 вижда нещата от гледна точка на здравия разум, обича да създава система, да създава постоянна или дългосрочна форма.
4 не е генератор на идеи. Но когато идеята е формулирана, когато формата е очертана (и Четворката е убедена в нейната практическа стойност), тя знае как да доведе въпроса до края. Четири в номерологията установява норми и правила, заповеди и дори традиции, които ще се спазват дълго след приключването на работата му.
Умът може да бъде повлиян от емоции, въображение и дори импулси. Но Четворката не е склонна да бъде увлечена - поне за дълго време - от фантазии или мечти, които нямат видима основа или практическа стойност.
Четири е много честен, смел, отговорен, целенасочен и усърден в работата, умее да цени. Учи се от собствените си грешки и тежък опит. Опитът му дава "ноу-хау" - основното му предимство в света на бизнеса.
Четворката в номерологията е трудолюбива. Тя обича да работи. При липса на способност да изгради, проектира, поправи, организира или подреди нещо в съответствие с правилата и разпоредбите, тя се чувства не на място. Чрез умението да оценява, да се придържа към системата, да следва примерите и установения ред, тя обикновено бавно, но сигурно става ръководител на отдел, предприятие, индустрия...
През целия си живот на Четворката рядко се дава възможност да работи изключително за себе си. От нея винаги се иска да помага на другите, да довършва незавършена работа вместо тях. Тя прави много практични неща с лекота и често дава повече, отколкото получава в замяна. 4 урежда собствените си дела внимателно, с практически здрав разум. Понякога дава твърде много на тези, които обича, и това може да се използва от нейните близки и колеги. Докато не оцени себе си, тя може да води доста прозаичен, скучен живот. Когато градивно прилага своята неизчерпаема енергия, задейства силните си умели ръце и изобретателния си ум, тя успява във всичко, с което се захваща.
Наклонности и таланти
Числото четири в номерологията е естествен механик и може да се отличи във всяко начинание, включващо машини и тяхното производство, от най-сложната електроника до тежката индустрия. Лесно владее всички видове технологии, тъй като разбира добре организацията и същността на техните процеси.
4 имат научен ум и се интересуват от естествения закон и ред. Те намират добра възможност да се докажат в научните изследвания, изследването на скритата взаимовръзка на енергии и материални форми.
Четири обичат природата и са готови да работят усилено; следователно, за да постигнат материален успех и морално удовлетворение, те могат да се занимават със земеделие, градинарство, недвижими имоти. Четворките също са привлечени от всички видове строителство – от изграждането на собствен дом до проекти в световен мащаб.
Бидейки благоразумни, предпазливи и не склонни да поемат ненужни рискове с пари, 4 се отличават в банковото дело, финансовото управление и инвестициите във всички видове бизнес. Четворката е добра като икономист или счетоводител.
Широка гама от бизнес възможности отваря пред Четворката способността й да претегля, определя надеждността, оценява. Нейната стихия са правни въпроси, работа с договори, споразумения и ипотеки, покупко-продажба.
Четворката в номерологията се изразява добре там, където помпозността, церемониите, протоколът, традиционните ритуали са важни.
Обикновено има ясни представи за доброто и злото, затова я привличат мисионерството, религиозната служба. Тя също често се радва на военна служба, което изисква дисциплина и стриктно спазване на правилата и разпоредбите. Четворката може да бъде добър командир.
Подходяща сфера на дейност за нея е образованието, но това се отнася само за онези дисциплини, в които достоверността на знанията може да бъде доказана и проверена. 4 се занимават и с най-обикновена работа - където ден след ден трябва да вършите рутинна работа, на чийто резултат можете да разчитате.
Със силното желание да изградят или организират нещата по свой начин, Четворките често започват собствен бизнес, който благодарение на тяхното усърдие и умело управление на бизнеса може да прерасне в процъфтяваща компания с много служители.
Четворките обичат шеги и дори могат да изградят кариера в шоубизнеса върху тях.
Човешките отношения
Четири в нумерологията е "солта на земята": разумен, надежден, готов да помогне и откровен човек. Четворката обича хората и сама иска да бъде обичана. 4 се стремят да бъдат признати в обществото като полезни граждани и активно участват в социални, религиозни и политически дейности. Обича семейството си и се радва на живота, простите удоволствия, добрата храна и удобния дом; харесва животните. Обикновено угажда на онези, които обича.
Четворката в номерологията е фундаментално сериозно, съвестно число; тя се нуждае от ясни идеи за доброто и злото, чрез които да живее. Без тях тя губи самочувствие, способност за работа и планиране на действията си. Четворката абсолютно се нуждае от сигурност в бизнеса, сигурност в брака и правото да бъде себе си. Тя дава своето време, енергия, таланти и любов за тази цел. Тя обича да планира, да работи, да гледа напред и да чака резултати. След като е взела решение, тя започва да действа и следователно внезапни промени или изисквания от страна на другите, които не съвпадат с нейните желания, могат да разстроят Четворката.
Това понякога води до проблеми с комуникацията. Четворката е готова да свърши всякаква работа, ако я признае за навременна и наистина трябва да бъде свършена. Но когато й се нареди, тя може изведнъж да стане агресивна, свадлива, раздразнителна и упорита. Четворките не обичат, когато се решава нещо вместо тях, без да потърси съвет. Четири подсъзнателно чувстват нуждата да контролират това, което правят.
Тези, които работят с нея и обичат тази славна личност, трябва да се опитат да разберат причината за „волята“ й, и да бъдат готови да преговарят търпеливо с нея дълго време. Трябва да се даде възможност на 4 да постигнат всичко по свой начин, иначе няма да има съгласие в работата.
През целия си живот Четири чувстват отговорност към роднини и приятели. Четворката решава успешно много от техните проблеми, включително много деликатни и такива, свързани с преодоляване на противопоставянето, ако чувства, че усилията й се уважават и собствените й интереси се вземат предвид. В противен случай Четворката бързо се охлажда до неприятности.
Четири в нумерологията не трябва да позволява нейните оплаквания да прераснат в антипатии и да причинят депресия. Тя трябва да се опита да разбира другите, докато развива собствената си индивидуалност. Задължението на числото четири е да положи основа, върху която другите да могат да стоят, да работят и да се чувстват сигурни.
Чрез самоконтрол и саморазбиране Четири печелят пари, спестяват, изграждат и в крайна сметка постигат финансова сигурност, каквато по-импулсивните и въображаемите индивиди нямат.
Четворката не обича да се бърза. Тя работи бавно, понякога дори се движи бавно. Въпреки упоритата си работа, понякога може да пропусне възможност, защото не е много пъргава. За нея е полезно да практикува публично говорене, да участва в спортни състезания и игри, да общува с тези, които мислят и действат бързо и директно. Това ще й помогне да стане по-гъвкава.