figure-5-zo

Мото: Прогрес.
Положителни качества: Прогресивност, находчивост, гъвкавост, активност, енергичност, склонност към изследвания, способност за управление, иновативност, свободолюбие, бързо мислене, любопитство.
Отрицателни качества: Безпокойство, неудовлетвореност от живота, критичност, смяна на настроението, грубост, раздразнителност, безпокойство, нервност, разпиляност, нетърпение, импулсивност.
Цветове: череша, розово, светло череша, пурпурно, тъмно червено, лилаво.

Космически принцип
Правото на действие - развитие на находчивостта - чудото да си жив - вълнението от избора. Пет в номерологията е полето на действие на живота. Представлява житейски опит. Винаги и във всичко е лидер.
Възможности
За числото пет възможностите са във всички посоки. Командата „да бъдете плодовити, размножавайте се, пълнете и притежавайте“ отваря безкрайно поле на дейност и неограничен избор за активната и делова петица.
5 не е изобретател, но нейният жив ум, остра наблюдателност, жизненост, ловкост, енергия, бърз ум, ентусиазъм, желание да знае за всичко, което се случва в света и да участва в него, й позволяват да стане лидер във всички видове прогресивна активност. Петицата принадлежи на обществеността и насърчава обществения интерес. Със своята находчивост може да превърне провала в успех. Благодарение на нея полезните действия започват да носят още по-големи ползи. Петицата, със своя жив и плодовит ум, дар за красноречие, способност за езици и разбиране на нуждите на обществото, заема видно място във всички бизнес начинания.
Като законодател по природа, тя може да контролира мисли, чувства и стремежи в различни области - от правни и политически до религиозни, философски и дори мистични.
Любознателната и свободолюбива Петица не се страхува от никакъв житейски опит и не се плаши от земните радости – „вино, жени и песни“. Тя мрази сивата, досадна рутина и всякакви ограничения. Свободата на мисълта, свободата на действие и свободата на религията са нейният духовен идеал.
Пет не само подкрепя, но и разбира закона на промяната. В собствения й житейски опит промяната често идва рязко и неочаквано. Но промяната на събитията винаги отваря нови възможности.
Пет в номерологията трябва да извлече от всяко преживяване стойността, която съдържа, като го оценява и претегля на практическо, емоционално и духовно ниво. Въпреки това, твърде много промени, твърде голямо разнообразие от интереси и „разпиляване“ могат да доведат до липса на старание и дисциплина и в крайна сметка до провал. В средата на планове, идеи и възможности, пет трябва да се вкорени в същността на живота, която насърчава растежа, стабилността и сигурността, всичко, което е трайно и постоянно.
Наклонности и таланти
Като число на напредъка и развитието, Петицата намира щастие и успех в онези дейности, които са свързани с обществото и неговите интереси. Всяка работа, която изисква дълги часове рутинна работа или включва монотонност, ограничена свобода на движение и липса на контакт с хората, не оставя на Петицата шанс да расте и да се развива. За Петицата монотонността е като смъртта.
Петицата в номерологията обича да пътува и често преминава от една дейност към друга. Всички видове бизнес, свързани с транспорта и движението, са благоприятни за нея, включително туризъм и екскурзионни услуги. Отворена към пет е и такава сфера на дейност като рекламата. Всички видове забавления и развлекателни събития, спортни състезания, игри, шоубизнес й помагат да прояви изобретателност и управленски способности.
Често самата Петица обича да забавлява. Харесва аплодисментите и одобрението на публиката, обича да бъде актьор, понякога дори клоун. Петицата е привлечена от изпитания и препятствия, които могат да бъдат преодолени с бързина на действие, интелигентност и изобретателност. Тя се учи лесно, но по природа не е усърден ученик, който натрупва много информация, тъй като интересите й често се променят много преди да постигне устойчиви резултати.
Благодарение на вътрешно, понякога дори несъзнателно уважение към закона и реда, Петицата може да се докаже и да постигне успех в адвокатската професия и в апарата на държавната власт. Тя е роден пламенен привърженик на върховенството на закона и се радва на работата, свързана с регистрацията и регулирането на правната страна на това или онова предприятие. Пет в номерологията е роден търговец и може да продаде всичко - от чорапогащници до нова религия. В интерес на истината, Пет винаги продава нещо – продукт, метод или идея. Освен това е отличен разказвач и може да работи като лектор, диктор или учител. Пет в номерологията обича да помага на другите, да показва как се прави това или онова. Тя има много идеи да подобри всичко на света. В основата на всичко това е нейното желание да влияе на другите.
Петици често работят в модната индустрия, където постоянно измислят нещо ново и различно.
Петицата може да се интересува от работата на журналист, особено свързана със защитата на правата и свободите на гражданите.
Пет има способността на администратор и често става ръководител на компании и организации поради способността да поддържа работния процес, да принуждава другите да действат. Тя е запалена по събирането на информация и може да се занимава с няколко дейности едновременно. Петицата обаче не трябва да забравя за почивка и релаксация, за да избегне напрежението, нервността и психическото претоварване. Наблюдателна по природа, Петицата може да бъде добър критик и арбитър във всяка професионална област. Способна да разбира всичко, на Петицата й подхожда работата на детектив.
Отвън изглежда, че Петицата живее изключително в светски грижи, но всъщност тя, потайна и интровертна, може да се интересува от окултни, мистични и религиозни идеи. Пет в номерологията лесно улавя тяхната същност и полезност и е в състояние да предаде съдържанието им на тези, които търсят нещо по-висше, духовно в живота. Тя може успешно да се докаже като учител, психолог, лекар, особено лечител на духовни рани. Най-голямото щастие на Петицата е усещането за собствена ангажираност в работата за общото благо.
Пет често се среща в онези видове бизнес, където резултатите от дейността са бързо видими (финанси, борсова търговия). Тя е авантюристична и обича да поема рискове. В същото време тя може да бъде лековерна и да попадне на куката на интригантите. Законът за внезапната промяна, който действа в живота на Петицата, поставя под въпрос благоразумието на финансовите спекулации. Тя трябва да търси начини за постигане на траен, устойчив успех.
Човешките отношения
Пет е по-присъщо на крайностите на темперамента, отколкото което и да е друго число. Тя също така обикновено изпитва повече възходи и падения в живота. Неспокойната натура, любопитството, готовността за риск, желанието да се знае какво се случва в света и да бъдеш част от него осигуряват на Петицата многобройни приключения. Понякога знанието и успехът не й идват лесно. Но точно това прави Петицата интересен спътник. Животът с нея никога не е скучен. Петицата в номерологията е независима, нуждае се от неограничена лична свобода и мрази рутината.
Настроенията и действията на Петицата понякога дори са оцветени с известна бохема. Петицата навсякъде е преследвана от изненади и промени; всъщност "промяната" е ключов фактор в нейното личностно развитие. Пет бързо губи интерес към всичко, което не се променя, и лесно „отива там, където ангелите се страхуват да стъпят“, в резултат на което тя има много проблеми, за които обвинява други хора или „околна среда“. Въпреки това, притежавайки голяма находчивост, жив ум и остро възприятие, Петицата може също толкова лесно да се справи с възникналите неприятности. Освен това вътрешното, вродено уважение към закона и реда почти винаги предпазва Петицата от прибързани или неадекватни действия. Често тя дори заема позиция в обществото, в която самата тя следи за спазването на съществуващите закони.
Петицата в номерологията е много общителна. Обича да е част от „отбора” и дори част от „тълпата”, да има многобройни познати. Обикновено тя има много приятели и познати, бизнес и социални контакти. Тя е силно привлечена от противоположния пол, но често се колебае да се омъжи/ожени от страх да не загуби свободата си. Петицата може лесно да прекъсне брачните връзки или граждански брак, ако реши, че тези връзки са станали скучни и я обвързват. Петицата не се свързва с идеала за „истинските семейни мъже“, защото тя всъщност не иска постоянната отговорност, която ограничава свободата й. Всичко това трябва да се вземе предвид от този, който влиза в брак с Петицата или ще прави бизнес с нея. Партньорът на Петицата няма да скучае; той ще бъде принуден да се адаптира към нейната дейност, желанието да прави нещо през цялото време. Невъзможно е да се преработи Петицата; опитите за духовно „обуздаване“ в крайна сметка ще се провалят. Това е фонът на много шумни разводи. Пет има нужда от активен, наситен със събития, интересен и полезен живот за хората. Само в този случай тя е щастлива и става верен и надежден партньор.
При липса на добро възпитание и образование, Петиците могат да се държат обидно към другите, да проявяват недисциплина и импулсивност. Това често води до неприятни инциденти и кавги. Петицата може да има проблеми със закона, когато проблемите в обкръжението й я дразнят и я подтикват към необмислени действия и груби изявления.
Познати на Петицата често се възмущават от липсата на признателност от нейна страна за това, което са й дали или направили за нея. Петицата дори е способна да претендира за това, което не й принадлежи по право, обикновено оправдавайки това с миналите си заслуги. И това също често води до проблеми. Една от най-трудните черти на характера на Петицата е склонността й да критикува всичко. Тя е повече, отколкото би искала да зависи от другите и вътрешно несъзнателно да се възмущава от това състояние на нещата. Тя трябва да се научи да се примирява с това и да се отнася по-справедливо към другите.
Всички останали числа зависят от Петицата, тъй като представлява цивилизация. Тя има голяма любов към живота. Парите й идват и си отиват, но тя самата е „мениджър“ на общественото благосъстояние, което определя нейната много важна роля в земните дела.