Набожен - ако сънувате, че сте набожен и се молите, значи ще оберете чужди лаври. Ако пък сънувате, че друг човек е набожен, не отлагайте дела и думи, защото ще загубите.

Навалица - ако сънувате навалица от много хора, това е знак за идващи тревоги и препятствия в живота ви. Ако вие сте в навалицата – промени, неясноти, неизвестности.

Наводнение - ако при наводнението водата е мътна-означава, че ще чуеш лоши думи, сплетни за семейството си. Ако обаче водата при наводнението е чиста - на добро е, семейството ти ще има успех и късмет.

Нагоре - ако в съня си се изкачваш нагоре или се катериш нагоре-означава напредък, щастливи дни.

Награда - награждават ли те-ще ти се окажат почести,работата ти ще бъде оценена по достойнство и ще имаш материална изгода. Ако ти раздаваш награди-бъди внимателен. Имаш приятел, който иска да използува положението ти за нечисти цели.

Надолу - спускаш ли се,тичаш или слизаш надолу-не е на добро,предвещава големи проблеми в службата, дори понижение или трудности във финансовата сфера, не сключвай сделки и други подобни. Ако обаче слизаш надолу с много товар на плещите-означава, че ще се отърсиш от нещо, което ти пречи и тежи.

Назад - ако се движиш назад-внимавай! Някое твое предприемачество или идея ще се объркат и ще имат лош край. Ако видиш обаче превозно средство да се движи назад-хубаво е, защото си избегнал нечия измама и опасност.

Накит - на хубаво е-денят ти ще бъде щастлив или ще получиш подарък.Ако търсиш накит-бъди внимателен. Занимаваш се с нещо незаконно,пази се от санкции. Купуваш ли накит ще направиш разходи, които ще те вкарат в дългове. Ако получиш като подарък накит-пази се,ще те изкушават да участвуваш в незаконна сделка. Сложиш ли накит насън, закичиш ли се с накит-не се надявай за бързото оправяне на финансовото ти положение. Изгубиш ли накит-ще преживееш материална загуба.

Наковалня - видиш ли наковалня-означава здраве и богатство за теб.

Намираш - намериш ли нещо-символ на надежда.

Напикавам - напикаеш ли се насън или нещо подобно-материалното положение скоро ще се подобри.

Насип - ако ходиш или седиш върху насип-приятна изненада в службата.

Насекоми
- ако видиш насън много пчели, означава, за селскостопанските работници - добра реколта и успех, а за имотните - загуба на имущество и пари.
- ако видиш насън, че пчелите събират мед в определено място от дома ти, добър знак за успех в работата, спечелване на дела и блестяща кариера.
- ако в съня те ужили пчела или оса, не е на добро! Пази се от враговете си, които ти кроят провал!

Начало - видиш ли начало на нещо или ако поставиш начало-истинският ти успех зависи само от теб.

Небе - ако е чисто, безоблачно и синьо небето-работите ще вървят на добре и ще завършат успешно. Ако небето е тъмно и облачно-много грижи ще имаш, от които дълго няма да се отърсиш. Ако небето нощем е без звезди-пази се, дебне те тежка болест. Ако небето нощем е звездно-късметът ще ти донесе много пари. Ако небето е спокойно, ясно-ще имаш придобивки. Ако небето е червено-вещае кавги.
- ако сънуваш, че гледаш синьо и чисто небе - добър знак за популярност сред обществото, доверие и авторитет сред хората.
- ако често виждаш насън небето абсолютно ясно, безоблачно, означава, че в скоро време ще тържествуваш над неприятеля си, ще печелиш дела, ще откриеш нещо забравено и загубено,ще се радваш на уважение и ако предприемеш пътуване, то ще е с добър край.
- ако видиш насън небето тъмно и с облаци - очакват те неприятности, мъка, трудности в работата и влошаване на здравето.
- ако небето е ведро и въздухът е свеж - мечтите ти ще се сбъднат, животът ти ще бъде лек и радостен.
- ако от небето заръми ситен дъждец, това е знак за богата реколта и успех за селяните, а за артистите и търговците - неуспех, провал и немотия.
- ако сънуваш поройни дъждове, виелици, бури, урагани, тайфуни и др. - не е на добро! Предвестник е на мъка, немотия и катаклизми.
- ако насън попаднеш под градушка, означава,че душата ти е разколебана и объркана. Внимавай! Някоя твоя тайна ще бъде разкрита.
- ако видиш как до тебе пада светкавица без гръм, означава, че ще се разделиш с роднината си. Ако светкавицата падне над главата ти или над дома ти - животът и имуществото ти са под заплаха.

Небесен огън
- ако видиш насън огън на небето, означава, че някой от управляващите ще излее своя гняв над хората.
- ако сънуваш, че виждаш голям огън на небето - знак за недоимък, глад и мъки, за стълкновения и нападения, а ако огънят пада от всякъде - още по-големи конфликти и размирици.
- ако от небето падат запалени свещи, главни, дървета или клони, означава, че предстоят стълкновения, слаба реколта и враждебност.Внимавай да не си удариш главата, пази се от неприятни изненади!

Небесна дъга
- ако сънуваш, че виждаш небесна дъга от изток - предвещава хубави неща. За болните - изцеление, за неимотните - богатства.
- ако небесната дъга се появи от запад, предвещава за богатите добри дни и щастие, а за бедните - неуспех и мъка.
- ако видиш небесната дъга над себе си или съвсем близо до теб, не е добър знак. Внимавай, застрашен си от фалит,разорение, загуба и лоши дни за семейството.

Невидим - станеш ли невидим-имаш празни надежди за нещо. Ако общуваш с невидим човек- пази се-някой ще се опита да ти навреди.

Негър - ще се сдобриш с човек, който те е отбягвал поради предубеждение към теб.

Нежност - нежен ли е някой с теб - внимавай, очакват те конфликти и неприятности.

Некролог - ако некрологът е на чужд човек-ще се срещнеш с отдавна забравен неприятел. Видиш ли собствения си некролог - не се безпокой, здравето ти е отлично. Ще имаш дълъг живот. Ако некрологът е на близък или познат човек - в близките дни ще имаш работа с този човек.

Неприятел - целуваш ли неприятел - ще подобриш отношенията си с хора, с които отдавна си скаран. Ако вървиш заедно с неприятеля си - смятай, че си избегнал големи неприятности.

Несвяст - изпаднеш ли в несвяст - бъди внимателен, ще те конкурират и изпреварят в работата.

Нива - обработваш ли нива - благополучие и радост в дома. Ако гледаш как други я обработват - ще чуеш лоши думи по твой адрес.Ако нивата е зелена и ходиш по нея вещае щастие. Запустяла нива - внимавай! Ще те изпреварят в работата. Ако нивата ти е засята ще имаш добра реколта.

Нимфа - предвещава нещастна любов. Ако нимфата пее и танцува-конфликти поради дребнавости в личния живот.

Нисък - ако ти си по-нисък от заобикалящите те-пази се да не загубиш авторитета си, поради нестабилния си характер.

Нова година - ако празнуваш нова година - в скоро време семейството ти ще чествува някакъв празник. Това означава също, че успехът на семейството зависи единствено от теб.

Нож - намериш ли нож-прекалено си доверчив-бъди внимателен,имаш скрити врагове. Купуваш ли нож-финансови злополуки. Пипаш ли, разглеждаш ли нож-ще узнаеш, че някой злослови за теб. Точиш ли нож-очаква те голям служебен скандал. Даваш или взимаш нож-голяма вражда. Порязваш ли се с нож-смъртна загуба. Ако ти подари нож познат човек-означава,че той ти е неприятел. Ако ти го подарява непознат - сред колегите си имаш двуличници.

- ако висшестоящ човек сънува, че е нападнат с нож или с друго подобно оръжие от нискостоящ - има опасност от заговор срещу него и е възможен смъртен край.
- ако жена сънува, че е ранена с нож или, че е наранила друг, предвещава слава или мъжка рожба.
- ако младеж сънува, че приятел го ранява с нож - ще има ново приятелство.
- ако възрастен мъж сънува същия сън, не е на добро.
- ако сънуваш, че те нараняват с нож, сабя и познаваш извършителя - ще си признателен на този човек за нещо.
- ако човекът,който те наранява с нож е непознат - в скоро време ще се сближиш с враговете си,но ще имаш полза от това.
- ако сънуваш, че си ранен с нож и раната ти заздравява или е незначителна драскотина - ще станеш известен и ще получиш одобрение за решителността си.

Нозе - ако миеш нозете си-означава някакво обновление. Сънуваш ли нозете си-чест.

Ножица - режеш ли с ножица-ще чуеш и добър съвет.

Нокти - режеш ли си ноктите - ще си изгубиш късмета. Ако ноктите ти са големи - ще имаш голям късмет и печалба. Ако ноктите ти са лакирани - срам, ще изпаднеш в неудобна ситуация. Реже ли ти някой ноктите - досада.
- ако насън ноктите ти са много дълги - предстоят ти успехи и печалба.А ако са къси или изгризани - ядове, щети и несполуки.
- ако насън ти режат края на пръстите или ноктите - конфликти във фамилията, ядове и провали.
- ако ноктите ти са чисти и изрязани - не е на добро, очакват те беди, мъка и има опасност да бъдеш фатално ранен.

Нос - бършеш ли си носа - ще се отървеш от нещо досадно. Ако носът ти е много голям - радост. Бъркаш ли си в носа - ще се отървеш от неприятности.
- ако в съня си видиш носа си по-голям отколкото е, предвещава, богатство, сила, мъдрост и популярност сред висшите среди.Но ако носът ти е съвсем малък или си без нос, вещае беди, загуби, провал.
- ако се видиш насън с повече от един нос - конфликти и ежби.
- ако се видиш насън с голям и грозен нос, означава - благополучие, съпътствано от завист.
- ако висшестоящ човек сънува, че носът му е запушен и няма обоняние - предвещава заговор от най-близък приятел.
- ако този сън е видян от обикновен човек - очаква го измама, изневяра от жена му, поради връзка с негов приятел.
- ако жена сънува, че няма обоняние или има хрема - мъжът й ще й изневери.

Носна кърпа- внимавай, ще се разделиш с любим човек.

Нося - каквото и да носиш, означава настъпване на тежки времена и колкото е по-голям товара, толкова по-трудно ще ти бъде.

Ноти - видиш ли ноти или нотни листове - желанията ти ще се сбъднат.

Нощ - видиш ли светла нощ /бяла нощ/-очаква те дълголетие. Ако нощта е тъмна, черна-внимавай, може да се стигне до развод във фамилията или до голям конфликт във връзка с наследено имущество. Ако през нощта луната и звездите от време на време се показват и скриват-животът ти е с неясно бъдеще. Бурна нощ-загуба на материални ценности. Ако нощем се луташ-няма да се отървеш от трудностите си в скоро време. Сънуваш ли често нощ-взимай мерки,здравето ти е под заплаха. Лекувай нервите си.

Нощница - обличаш ли нощница-пази се от голям провал или гаф. Ако събличаш нощница-успех,благополучие. Ако нощницата ти е скъсана-внимавай, кроят се лоши планове срещу теб.

Нула - колкото нули видиш-толкова измамни надежди ще имаш. Ако пишеш нула-неуспех, не предприемай нищо ново. Ако изтриеш,заличиш или унищожиш нула-нещастията ще те подминат.

Ням - онемееш ли насън - хубаво е. Ще дочакаш похвали, награди и почести.